Avustralya'da ne yesem?

Land Down Under şarkısında geçen 'Vegemite sandwich' nedir hiç merak ettiniz mi? 'O da ne, hiç duymadım bile' diyorsanız eğer merak etmeyin, bir kaybınız yok 😄  Vegemite buranın milli yiyeceklerinden biri. Aslında sürülebilen bir kahvaltılık çeşidi olmasına rağmen Avustralyalılar bunu çikolatalı versiyonu da dahil birçok formda severek tüketiyorlar. Ana maddesi maya (yeast) olan, birçok vitamin ve mineral barındıran, macun kıvamında, koyu renkli bir besin. Ingilizlerin yediği Marmite'ın Aussie versiyonu. Kavanozda gördüğünüzde çikolatalı bir şeymis izlenimi veriyor ama tadı tam tersi hafif acımtrak ve oldukça tuzlu. 


Buraya ilk geldiğimizde vegemite hakkında hiçbir fikrim yoktu ta ki bir kaşık dolusu Vegemite'i ağzıma atıp midemin beynime sıçradiğini hissedene kadar! Nutella muamelesi yaptığınız şey bir anda midenizi delip geçiyor, bünyeye şok etkisi adeta. Meğer bunu bir dilim kizarmış ekmeğin üstüne tereyağıyla beraber incecik bir katman halinde sürüp tüketmeniz gerekiyormuş. Acı bir tecrübeyle öğrenmiş oldum 😄 Avustralya'da 7'den 70'e herkesin severek tükettiği bu besine eğer tuzlu seven biriyseniz zamanla alışabilirsiniz.


Bir diğer milli yiyecekse 'pavlova' isminde çok hafif bir tatlı. Hemen hemen herkesin bayıldığı 'beze' yi düşünün, bunu bir taban olarak pişirip üstünü çırpılmış kremayla ve meyvelerle süsleyip servis ediyorlar. Harika bir lezzet. İsminin hikayesi de ilginç; ünlü balerin Anna Pavlova'nin Avustralya turnesinde O'na özel yapılmış ve daha sonra adı pavlova olarak kalmış.



Lamington Türkiye'de sanırım ingiliz keki ya da lokum kek olarak biliniyor. Bana kalırsa hiçbir esprisi olmayan bir kek. Sıradan vanilyalı bir keki çikolata sosuna batırıp ardından hindistancevizi ile kaplıyorsunuz, ve voila! Lamington hazır!



Anzac Biscuits yani Anzak kurabiyeleri, yine yapımı basit fakat gayet lezzetli tatlardan. Savaş zamanı Anzac askerlerini tok tutsun, ekonomik olsun ve askerlere enerji versin diye oluşturulmuş bir tarif. Yulaf, tereyağı, golden syrup (şeker pekmezi), biraz karbonat ve suyla yapiıan bir kurabiye/bisküvi çeşidi. 

Bu kadar tatlıdan bahsettikten sonra geldik en çok tüketilen etli yiyeceklere. Etli pay (beef pie) buranın 'street food' u diyebileceğimiz, bütün kafelerde, marketlerde, benzinliklerde satılan, yemesi kolay ve tok tutan hızlı bir atıştırmalık. İçinde soslu ve baharatlı kıyma-kuşbaşı et karışımı olan, dışı milföy hamuruyla kaplı minik börekler olarak tarif edebilirim. Bunu üstüne ketçap sıkıp elle hamburger gibi yemeyi seviyorlar.



Bunlar gibi ikonikleşmiş yiyeceklerin yanısıra biftek/steak (aslinda etin her hali), kalamar, karides ve pancarlı hamburger Aussielerin temel besin kaynaklarından diyebiliriz. Barbecue yani mangal onlar için vazgeçilmez bir tutku :) 

Ben bunlari yemem, oraya gelince başka ne yiyebilirim derseniz eğer, dünya mutfağının geniş seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Özellikle Thai, Çin ve Japon mutfağı çok yaygın. Ama 'yok ben illa Türk yemeği isterim, başka bir şey yiyemem' derseniz de, bir diğer yazıda bunu size uzuun uzuun anlatacağım, beklemede kalın :)

Selen.

Comments

  1. Bir de buranın meşhur bisküvisi tim-tam var. Çayla beraber yenince tim-tam slam oluyor.
    Buranın balıkları da Türkiye'dekilerden farklı, mesela barramundi çok yenilen bir nehir balığı.
    Kanguru etini de tavsiye ederim, özellikle av eti sevenlere - doğru pişirilirse.
    Ne güzel yazmışsın Selen'cim. Afiyet olsun!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sydney'de Turk Olmak ve Oberon Hakkinda

Sydney'de Ev Bulma Sureci